laupäev, jaanuar 17, 2009

Sel aastal uudista Universumit

Käesoleval, 2009. aastal toimib "Kama Tahvel" tavapärasest enam kosmilise päevikuna. Aasta 2009 on Rahvusvaheline Astronoomia Aasta, mille hüüdlauseks "The Universe -- yours to discover" ehk "Uudista Universumit". Eesti RAA2009 veebilehel kirjeldatakse kõike lähemalt.

Muuhulgas tutvustavad astronoomid ja astrofüüsikud üle maailma aasta vältel veebipäevikus oma tegemisi, pealkirjaks "Cosmic Diary". Et inglise keeles kirjutab niigi tohutu hulk teadlasi, otsustasin astrofüüsiku tegemisi ja mõtteid tutvustada ka eestikeelsele lugejale.

Tere, eestikeelne lugeja :) Olen Mihkel, astrofüüsika doktorant ühes Hollandi ülikoolis. Tegelen tähtede ja neid ümbritsevate planeetide sünni uurimisega, aga ka juba valmis planeetide otsimisega teiste tähtede ümber. Erialaselt huvitab mind, mida astrofüüsika saab öelda elu tekke ja arengu võimaluste kohta Universumis.

Universum on sõna otseses mõttes kõik, mis meil on. Kõik, mida suudame otseselt või kaudselt tajuda. Erinevad inimesed tajuvad maailma erinevalt, nende aju tõmbab asjade vahele erinevaid seoseid. Teadus ühendab endas miljardite inimeste subjektiivsete maailmakogemuste ühisosa -- sellist lähenemist võiks nimetada objektiivsuseks.

Teadus tegeleb niisiis peamiselt Universumi võimalikult täpse kirjeldamisega ja seda kirjeldust on kõigil võimalik järele proovida, see tähendab saada samadele katsetele samu tulemusi. Aja jooksul on teatud nähtuste kirjeldused asendunud täpsematega, näiteks Newtoni kirjeldus gravitatsioonist on saanud enda "ülemuseks" täpsema ja üldisema Einsteni kirjelduse, mida nimetame Üldrelatiivsusteooriaks.

Tähistaeva -- kogu meid ümbritseva Universumi -- vaatlemine on tänapäevaste maailmakirjelduste arengus olulist rolli mänginud. Võib-olla räägime sellest edaspidi, kui me end just niisama tähti vaatama ei unusta...



1 kommentaar:

-bio-olga ütles ...

Vahva, nüüd siis ka tean, mis aastaga on tegemist!

Edu sulle uudistamisel! Mina jään pigem lihtsalt tähti vaatama!