teisipäev, juuli 14, 2009

40 aastat Apollo 11 lennust - Apollo 17

20. juulil möödub 40 aastat hetkest, mil inimesed esmakordselt Kuul kõndisid ning Neil Armstrong lausus jalga kuutolmule asetades kuulsad sõnad: "See on väike samm inimesele, kuid tohutu hüpe inimkonnale." Selle sündmuse tähistamiseks ilmub kuni Apollo 11 meeskonna kojujõudmise aastapäevani Kama Tahvlis iga päev kuulendude-teemaline postitus.

Alustame viimasest mehitatud reisist Kuule - Apollo 17. Eugene Cernan ja Harrison Schmitt veetsid 1972. aasta detsembris Kuu pinnal üle kolme päeva, samal ajal ootas neid Kuu ümber tiirlevas juhtimismoodulis Ronald Evans. Schmitt oli geoloog ja kosmosevõidujooksu tugeva sõjalis-poliitilise laengu tõttu ühtlasi ainus teadlane, kes Kuule saadeti[1].

Schmitt ja Cernan viisid Kuul läbi hulgaliselt katseid ning tõid tagasi 49 kilogrammi kive (pildil Schmitt mõtlemas, kas ta jaksab üksi suurt kivi tassida[2]). Osaliselt tänu nendele kividele teame täna väga palju Kuu tekkimisest ja ajaloost. Kuu tekketeooria hõlmab hiiglaslikku kokkupõrget äsja tekkinud Maa ning teise, peaaegu sama suure noorplaneedi vahel, mille tagajärjel heideti suur hulk Maa koorekihist tema ümber tiirlema. See aine koonduski Kuuks, mis on tänaseni mänginud olulist rolli protsessides nagu Maa pöörlemistelje stabiliseerimine ja südamete sulatamine :) Kaasatoodud kuukivid on aidanud meil omaenda tekkelugu mõista.
Ehkki Kuul ei käidud lulli löömas, anti talle siiski mõned hoobid, nagu näitavad videos Cernan ja Schmitt[3] :)

Viited:
[1] - "Apollo 17", Wikipedia, 2009.07.14
[2] - Astronaut Schmitt suure kivi kõrval, NASA foto AS17-140-21496, Wikipedia, (c) NASA
[3] - "Singing on the Moon", YouTube kanal "benwl", 2009.07.14, (c) NASA

Kommentaare ei ole: