laupäev, juuli 18, 2009

40 aastat Apollo 11 lennust - Apollo 13

"Houston, meil on tekkinud probleem."

"Houston, we've had a problem," teatasid Kuu poole teel olevad astronaudid James Lovell, John Swigert ja Fred Haise 14. aprillil 1970 juhtimiskeskusele. Retk, millest pidi saama kolmas mehitatud maandumine Maa kaaslasel, oli muutunud 20. sajandi kõige dramaatilisemaks päästeoperatsiooniks.

Teel Kuule põhjustas elektrimootori lühis teenindusmooduli ühe hapnikupaagi plahvatuse, mille tulemusena hakkas lekkima ka teine paak[1]. Enda päästmiseks kolisid mehed maandumismoodulisse. Juhtimis-, teenindus- ja maandumismoodulist koosnevas kosmoselaevas oli aga just teenindusmoodul see, mis sisaldas hapniku- ja energiavarusid ning kus toodeti vett. Kütust jagus vaid niipalju, et olemasoleva hooga ümber Kuu tiir teha ning enne Maaga kohtumist paar korda trajektoori korrigeerida, seetõttu elasid mehed kolm päeva sisuliselt ilma sooja ja veeta. Teenindusmoodul heideti eemale ning loodeti, et viimase kõrval olnud juhtimismooduli kuumuskilp on terve ning astronaudid ei põle Maa atmosfääri sisenedes ära. Teenindusmooduli lõhkine külg on näha ülaloleval pildil[2], mis jäädvustati vahetult peale mooduli hülgamist.

Apollo 13 missioon on mitmeti sama inspireeriv kui õnnestunud Kuu-retked. Järgnev klipp[3] on 3-minutine ühend BBC uudistest õnnetuse juhtumise ning astronautide õnneliku naasmise ajal, vahepealse mõttepausi pakub David Bowie.

Viited:
[1] - "Apollo 13", Wikipedia, vaadatud 2009.07.18
[2] - Apollo 13 teenindusmoodul peale hapnikupaagi plahvatust, (c) NASA
[3] - "BBC Coverage of Apollo 13 Re-entry", YouTube kanal ianr81, vaadatud 2009.07.18, (c) teadmata

Kommentaare ei ole: