pühapäev, juuli 19, 2009

40 aastat Apollo 11 lennust - Apollo 12

1969. aasta novembris lendas Kuu suunas Apollo 12, meeskonnas Charles Conrad, Alan Bean ja Richard Gordon[1]. Conrad ja Bean said kolmandaks ja neljandaks inimeseks, kes Kuule astunud. Conrad lausus maanduri redelilt laskudes: "Juhuu! See võis küll Neil'i jaoks väike samm olla, aga minu jaoks oli ta pikk!"[2]

Eeltooduga tahtis Neil Armstrongist lühem Conrad tõestada, et NASA ei kirjutanud astronautidele ette, mida esimest sammu astudes öelda. Apollo 12 maandumisrühm veetis Kuul enam kui ööpäeva, viies sarnaselt hilisemate Apollo 14, 15, 16 ja 17-ga läbi geoloogilisi, atmosfäärilisi ja päikesetuule uuringuid. Astronautide poolt Kuule paigaldatud seadmed mõõtsid Päikeselt tuleva osakeste voo masskoostist ja kiiruste jaotust[3]. Säärased mõõtmised ei ole Maa lähedal võimalikud, kuna Maa magnetväli takistab enamust laetud osakestest planeedile lähenemast.

Eriline oli Apollo 12 mitmel põhjusel. Esiteks maandus ta - plaanipäraselt - kolm aastat varem Kuule jõudnud mehitamata uurimisjaamast Surveyor III kahesaja meetri kaugusele. Esimesel pildil[4] tutvubki Conrad automaatjaama olukorraga. Selle hämmastava triki eesmärk oli uurida, kuidas mitu aastat kosmilist keskkonda tehnikale mõjunud on.
Tagasi toodi Surveyor III juppe, millelt muuhulgas otsiti elusaid baktereid, mille leidmine annaks infot lihtsate organismide ellujäämisvõimalustest kosmose avarustes. Ühelt näidiselt leitigi Streptococcus mitis'e elujõulisi esindajaid, kuid on võimalus et need ei olnud mitte algselt Surveyoriga Kuule lennanud ja seal ellu jäänud, vaid hooletu laboritöö tõttu katseseadmele sattunud[5]. Teine fantastiline aspekt oli Apollo 12 meeskonna võimalus näha Maad Päikest varjutamas. Juuresolev pilt[6] on nende jäädvustus tollest imekaunist sündmusest.

Et Alan Bean lõhkus kohe peale Kuule maandumist videokaamera, suunates selle kogemata otse Päikesele, pole antud missioonist kuigi palju videomaterjali säilinud :p Sestap lõpetame käesoleva postituse Apollo 12 stardiga[7], kus näha võimsa Saturn V kanderaketi õhkutõus. Homme käsitleme Apollo 11 lendu.
Viited:
[1] - "Apollo 12", Wikipedia, vaadatud 2009.07.19
[2] - "Lunar Surface Journal: Down the Ladder", NASA, vaadatud 2009.07.19
[3] - "Apollo 12 Science", Lunar and Planetary Institute, vaadatud 2009.07.19
[4] - Charles Conrad Surveyor III kõrval, (c) NASA
[5] - "Apollo 12 Science: Surveyor III Analysis", Lunar and Planetary Institute, vaadatud 2009.07.19
[6] - Maa Päikest varjutamas, Apollo 12 astronautide pilt, (c) NASA
[7] - "Apollo 12: A Heartstopping Launch", YouTube kanal "vixmoa", vaadatud 2009.07.19, (c) NASA

Kommentaare ei ole: